Mikroregion Čebínka

Obsah stránky

Setkání obcí Mikroregionu Čebínka 11. 11. 2017

Mikroregion Čebínka je dobrovolný svazek sedmi obcí, konkrétně se jedná o Čebín, Sentice, Hradčany, Malhostovice, Skaličku, Všechovice a Drásov. V letošním roce se jeho nejvyšší orgán, kterým je dle stanov shromáždění starostů, rozhodl uspořádat akci, o níž se již několik let mluvilo a to setkání všech členských obcí a jejich občanů. K uvedení této myšlenky v život přispěla výrazně skutečnost, že se svazku podařilo získat na akci dotaci ve výši 20.000,- Kč z rozpočtu Jihomoravského kraje. Představa byla taková, že letošní setkání odstartuje tradici, kdy takovou akci postupně každý rok připraví jedna ze členských obcí. K pořádání prvního ročníku se přihlásila obec Čebín a po asi čtvrt roce příprav se v sobotu 11. listopadu konal na návsi v Čebíně, v orlovně, stodole domu č. p. 42 a dětském klubu Syslík 1. ročník Setkání obcí Mikroregionu Čebínka.
Díky krajské dotaci bylo možné zajistit autobusovou dopravu, která přivezla občany okolních obcí až na náves do Čebína a v pravidelných hodinových intervale nabízela také rozvoz návštěvníků zpět do jejich domovů. Všechny hosty přivítali na návsi pořadatelé a předali jim mapku s vyznačením všech míst, kde akce probíhala a podrobnými informacemi. Hlavní program probíhal ve stodole domu č. p. 42, která byla k této příležitosti vyklizena a vyzdobena. Akci zahájil moderátor, pan Tonda Kala, který všechny přivítal a po krátkém představení mikroregionu předal slovo jeho předsedovi, starostovi Malhostovic, panu Petru Grúnwaldovi a následně starostovi hostující obce, panu Tomáši Křížovi. Následovalo vystoupení žáků základní školy, představení šermířské skupiny Rytíři trnové koruny, plné světelných i akustických efektů, které doprovázely výstřely z historických zbraní. Po 18té hodině následovala řízená degustace svatomartinských vín pod vedením pana Jiřího Langa. S velkým ohlasem vystoupil následně se svým asi půlhodinovým vystoupením Silák Franta. Tento svalovec, který o sobě tvrdí, že je nástupcem legendárního Franty Kocourka, tak například nechal o své zuby nebo krk ohýbat železo, trhal „zlaté stránky“, v leže na rohoži z hřebíků si nechal na hruď umístit kovadlinu, do které jeho asistent tloukl vší silou velkou palicí, a předvedl ještě mnoho dalších dech beroucích kousků. Zlatým hřebem večera bylo finále v dojení krávy. Soutěžilo se v kategoriích děti, ženy a muži a finalisté na závěr obdrželi hodnotné ceny, které věnovaly členské obce mikroregionu a partner akce, firma Siemens. Pestrý program doprovázela svým vystoupením bluegrassová skupiny Cvykr a DJ Pavel. Bylo připraveno bohaté občerstvení v podobě zabíjačkových hodů. O doprovodný program se postarali partneři akce. Společnost Siemens připravila na návsi stánek, ve kterém mohli návštěvníci zažít virtuální realitu a kde probíhala nominace do finále v soutěži dojení krávy. V orlovně pak byl pro děti k dispozici skákací hrad a pro ostatní výstava fotografií ze života obcí mikroregionu. Na návsi byl přistaven svozový vůz naší společnosti KTS Ekologie a návštěvníci se tak mohli posadit za volat popelářského auta nebo si vyzkoušet vysypat popelnici. Děti obdržely drobné dárky v podobě malých popelniček s bonbóny. Čebínská firma Mikrop a.s, měla svoji prezentaci na farním dvoře a pro přítomné měla připravené propagační materiály a občerstvení. Dalším partnerem byla Místní akční skupina Brána Brněnska. Ta zajistila pro účastníky reklamní propisky s vyznačením internetových stránek www.mikroregioncebinka.cz.  V dětském klubu Syslík bylo po celou dobu akce zázemí pro ty nejmenší. Děti mohly využít nabídky hraček nebo si například vyrobit pamětní placku se znakem své obce. Dle našich odhadů se akce zúčastnilo něco okolo 500 návštěvníků, převážně z Čebína, ale i z okolních obcí.
 
Tomáš Kříž, starosta obce Čebín a místopředseda DSO Mikroregion Čebínka

Tato akce byla podpořena z rozpočtu Jihomoravského kraje.

Datum a čas: 24.11.2017 14:00
Napsal: Administrátor
Kategorie: Kulturní akce

Patička stránky

Webové stránky pro obce provozuje Obce na webu s.r.o. | copyright © 2024 Mikroregion Čebínka | Prohlášení o přístupnosti | Mapa stránek | RSS | Tisk | Grafická verze | Administrace